Strona główna Bibliografia regionalna

Świętokrzyska Biblioteka Cyfrowa

Bibliografia regionalna województwa świętokrzyskiego

Bibliografia Regionalna opracowywana jest w Dziale Informacji i Bibliografii Regionalnej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Witolda Gombrowicza w Kielcach.
  • Stanowi spis piśmiennictwa omawiającego zagadnienia społeczne, gospodarcze, oświatowe i kulturalne województwa w jego granicach administracyjnych.
  • Rejestruje: wydawnictwa zwarte i ich fragmenty, odrębne prace zamieszczone w dziełach zbiorowych, artykuły publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, czasopisma jako całość, mapy oraz ważniejsze dokumenty życia społecznego.
  • Zasięg terytorialny kolejnych roczników bibliografii obejmuje zmieniające się historycznie granice administracyjne naszego województwa:
- do 1945 r. - uwzględniają dawne: województwo sandomierskie, departament radomski, departament krakowski, województwo krakowskie, gubernię radomską, gubernię kielecką, województwo kieleckie, dystrykt radomski)
- 1946 - 1998 - województwo kieleckie
- od 1999 r. - województwo świętokrzyskie (powiaty: buski, jędrzejowski, kazimierski, kielecki, konecki, opatowski, ostrowiecki, pińczowski, sandomierski, skarżyski, staszowski, starachowicki, włoszczowski i grodzki).
Do 1998 roku "Bibliografię" opracowywano pt. "Bibliografia województwa kieleckiego", a po ostatniej reformie administracyjnej tj. od 1999 r. - pt. "Bibliografia województwa świętokrzyskiego".
Bibliografia naszego województwa jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do bibliografii narodowej.
Bazy bibliografii regionalnej
zawierają ogółem 100 782 rekordy (stan na 30 września 2016 r.) i są dostępne:
do 1945 r. (Całość w formie kartotek dostępna jest w Informatorium. Wersja elektroniczna jest w trakcie opracowania; część - dostęna online)
Bibliografia do 1945 r. maklink
R. 1945 - 1964
(wydaw. tradycyjne) sbclink
R. 1965 - 1980
(w formie kartotek dostępne w Informatorium)
R. 1981
(wydaw. tradycyjne) sbclink
R. 1982 - 1983
(wydaw. tradycyjne) sbclink
R. 1984 - 1985
(wydaw. tradycyjne) sbclink
R. 1986 - 1998
(w formie kartotek dostępne w Informatorium)
R. 1999 - 2009
(dostęne on-line w bazach MAKWWW i w witrynie Świętokrzyskiej Biblioteki Cyfrowej)
Bibliografia 1999 maklinksbclink
Bibliografia 2000 maklinksbclink
Bibliografia 2001 maklinksbclink
Bibliografia 2002 maklinksbclink
Bibliografia 2003 maklinksbclink
Bibliografia 2004 maklinksbclink
Bibliografia 2005 maklinksbclink
Bibliografia 2006 maklinksbclink
Bibliografia 2007 maklinksbclink
Bibliografia 2008 maklinksbclink
Bibliografia 2009 maklinksbclink
R. 2010 - 2016
(dostęne on-line w bazach MAKWWW)
Bibliografia 2010 maklink
Bibliografia 2011 maklink
Bibliografia 2012 maklink
Bibliografia 2013 maklink
Bibliografia 2014 maklink
Bibliografia 2015 maklink
Bibliografia 2016 maklink
Bibliografia 2017 maklink

KATOLOG ONLINE

Kliknij, jeżeli szukasz książki

Kliknij, aby zgłosić propozycje zakupu

Książka na telefon

Biblioteka bez barier

Dyskusyjny Klub Książki

Windykacja

Szanowni Czytelnicy,

zwłaszcza Ci z Państwa, którzy zalegają ze zwrotem wypożyczonych książek lub innych zbiorów bibliotecznych!

Komunikat dotyczący służby przygotowawczej w korpusie szeregowych od 8 stycznia do 27 kwietnia 2018 r.

Plakat promujący gry PlayStation VR dostępne w Mediatece

Rozbudowa Biblioteki

Z naszej bajki

Świętokrzyska Karta Seniora

Zdjęcie statuetki, którą Biblioteka otrzymała za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie Promocja e-czytelnictwa w bibliotece na platformie Ibuk Libra zorganizowanym przez Wydawnictwo Naukowe PWN

Ekslibris 100-lecia Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich

RozPRACUJ to z biblioteką

hotspot

EU Bookshop

Europe Direct Kielce

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Przystań Kulturalna

Przystań Kulturalna

Parnas

Zobacz także

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dołącz do nas na Facebook'u
Zobacz nas na Youtube
Obserwuj nas na Twitterze