Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Witamy na stronie Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Witolda Gombrowicza w Kielcach.

Zapraszamy do korzystania ze zbiorów.

Kontakt z Wypożyczalnią:

poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek: 9:00-19:00; środa, sobota: 9:00-15:00

Klauzula informacyjna RODO dla osób kontaktujących się z Biblioteką

Administratorem danych osobowych jest Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Witolda Gombrowicza w Kielcach z siedzibą w Kielcach przy ul. Księdza Piotra Ściegiennego 13. Administrator danych powołał inspektora ochrony danych, z którym można skontaktować się, wysyłając wiadomość na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Dane osobowe przetwarzane są na potrzeby komunikacji na podstawie art. 6 ust. 1 pkt e Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO).

Dane osobowe będą przetwarzane przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu Administratora, do czasu załatwienia sprawy, której komunikacja dotyczyła lub zostaną usunięte na prośbę osoby, której dane dotyczą.

Każda osoba, której dane dotyczą ma prawo żądania od administratora dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych. Każdy ma prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli uzna, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO.

Źródłem informacji o danych osobowych jest osoba, której dane dotyczą i dane te nie będą poddawane zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu.

Dane osobowe nie będą przekazywane poza obszar Unii Europejskiej.

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Witolda Gombrowicza w Kielcach
ul. Księdza Piotra Ściegiennego 13, 25-033 Kielce


Adres elektronicznej skrytki podawczej na ePUAP
Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Kielcach
/WBP-Kielce/skrytka


Dyrektor: Andrzej Dąbrowski

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Główny Bibliotekarz: Anna Godowska

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. +48 41 361-53-51 w. 203

Sekretariat

tel. +48 41 344-70-74, +48 41 361-53-51
faks +48 41 344-59-21
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Dział Udostępniania Zbiorów

tel. +48 41 342-66-77, +48 41 361-53-51 w. 156

Kierownik: Paweł Surowiec
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zastępca kierownika: Barbara Grzęda
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • Punkt rejestracji czytelników i informacji o ofercie Biblioteki
    tel. +48 41 361-53-51 w. 101
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Wypożyczalnia Ogólna
    tel. +48 41 344-53-84, +48 41 361-53-51 w. 140, 142
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Mediateka
    tel. +48 41 340-03-38, +48 41 361-53-51 w. 238
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
    Kierownik: Halina Sorys
  • Wypożyczalnia Międzybiblioteczna
    tel. +48 41 342-66-77+48 41 361-53-51 w. 156
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Czytelnia Ogólna
    tel. +48 41 361-53-51 w. 160
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dział Informacji i Bibliografii Regionalnej

tel. +48 41 344-70-75
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kierownik: Michał Pawlicki
tel. +48 41 344-70-75+48 41 361-53-51 w. 165
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • Informatorium i Ośrodek Informacji Europejskiej
    tel. +48 41 344-70-75+48 41 361-53-51 w. 165
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dział Zbiorów Zabytkowych i Regionalnych

tel. +48 41 340-03-18+48 41 361-53-51 w. 218

Kierownik: Edyta Watras
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • Czytelnia Zbiorów Zabytkowych
    tel. +48 41 361-53-51 w. 218, 220
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Czytelnia Zbiorów Regionalnych
    tel. +48 41 361-53-51 w. 226
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. +48 41 340-03-25+48 41 361-53-51 w. 125

Główny Specjalista ds. Systemu Informatycznego: Piotr Łomiński
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. +48 41 340-03-27+48 41 361-53-51 w. 127
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kierownik: Anna Liszka
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. +48 41 340-03-28+48 41 361-53-51 w. 127

  • Stanowisko ds. ewidencji zbiorów: Małgorzata Soboń
    tel. +48 41 361-53-51 w. 128
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Oddział Opracowania Zbiorów
    tel. +48 41 361-53-51 w. 123
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. +48 41 361-53-51 w. 229, 224

Kierownik: Aneta Strzępka
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. +48 41-340-03-08+48 41 361-53-51 w. 206, 207, 208
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kierownik: Małgorzata Winkler

tel. +48 41 340-03-04, +48 41 340-03-06+48 41 361-53-51 w. 104
faks +48 41 362-25-66
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kierownik: Michał Pietrusik
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. +48 41 340-03-07, +48 41 340-03-09+48 41 361-53-51 w. 107, 109
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Główna Księgowa: Monika Sztuk
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. +48 41 340-03-02+48 41 361-53-51 w. 102

Kierownik: Marek Dula
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Specjalista: Dariusz Kosno
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dariusz Kosno
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Udostępnij artykuł na:

Biblioteka dostępna dla niepełnosprawnych

Logo Stowarzyszenia Pomocy Osobom Niepełnosprawnym LarixLogo Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa NarodowegoMiło jest nam poinformować, że Biblioteka przystąpiła do projektu „Wypożyczalnia odtwarzaczy cyfrowej książki mówionej dla osób niewidomych i słabowidzących - Edycja 2015” realizowanego przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Larix” im. Henryka Ruszczyca. Projekt jest dofinansowany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Biblioteka w ramach projektu otrzymała nieodpłatnie - na podstawie umowy użyczenia - urządzenie Czytak 4, które jest przystosowane do obsługi przez osoby niewidome i słabowidzące. Nasza placówka wypożycza Czytaka wraz z książkami audio czytelnikom z wadą wzroku. Dzięki uprzejmości Stowarzyszenia „Larix” Biblioteka otrzymała bezpłatnie także pakiet cyfrowych książek mówionych, których można posłuchać na urządzeniu Czytak.


Serdecznie zapraszamy do korzystania z Czytaka 4. Biblioteka umożliwia bezpłatne wypożyczenie urządzenia na okres 30 dni z możliwością prolongaty na kolejne 30 dni. Aktualnie Biblioteka posiada w swojej ofercie 2766 tytuły książek w wersji cyfrowej.

Do korzystania ze zbiorów książki cyfrowej zapraszamy również osoby posiadające własne urządzenia Czytak.

Biblioteka bez barier

Siedziba Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Witolda Gombrowicza dostosowana jest do potrzeb osób niepełnosprawnych (podjazdy, miejsca parkingowe, ciągi komunikacyjne, windy, toalety itp.).


OFERTA BIBLIOTEKI:

CZYTELNIA OGÓLNA posiada 5 stanowisk dla osób z dysfunkcją wzroku, w tym:

  • 1 kompleksowe stanowisko brajlowskie wraz ze specjalistycznym oprogramowaniem i urządzeniami peryferyjnymi (m.in. drukarka brajlowska),
  • 2 stanowiska z multilektorem (urządzeniem skanująco-czytającym),
  • 1 stanowisko z powiększalnikiem cyfrowym, który umożliwia 72-krotne powiększenie dowolnego tekstu z książek, gazet, czasopism, materiałów własnych oraz zmianę jasności i kontrastu obrazu,
  • bezpłatny dostęp do Internetu; Użytkownicy z dysfunkcją wzroku mogą korzystać z internetowych zasobów dzięki specjalistycznemu oprogramowaniu,
  • 1 terminal z dostępem do katalogu elektronicznego zbiorów bibliotecznych, dostosowany do wózków inwalidzkich - w ciągu komunikacyjnym przy Wypożyczalni Ogólnej.

WYPOŻYCZALNIA i MEDIATEKA udostępniają na zewnątrz:

  • audiobooki (nagrania na płytach CD),
  • kasety magnetofonowe z nagraniami tekstów literackich,
  • książki elektroniczne - „na czytaka”,
  • książki dla osób niedowidzących - „duże litery”.

Książka na Telefon

Zamieszkałym w Kielcach czytelnikom niepełnosprawnym oraz tym, którym stan zdrowia nie pozwala samodzielnie dotrzeć do siedziby Biblioteki, oferujemy dodatkową bezpłatną usługę „Książka na telefon”.

Wystarczy zadzwonić pod numer tel. 41 361-53-51, wewnętrzny 140, 142 lub 156, od poniedziałku do soboty w godzinach od 9:00 do 15:00 lub wysłać e-mail na adres wypozyczalnia@wbp.kielce.pl i uzgodnić z bibliotekarzem tytuły książek oraz termin ich dostarczenia przez Bibliotekę.

Osoby niebędące naszymi czytelnikami – po zgłoszeniu potrzeby zapisania się do Biblioteki – zostaną zarejestrowane na miejscu w domu zgłaszającego.

Zachęcamy do korzystania z oferty.

GODZINY OTWARCIA

Poniedziałek

900 - 1900

Wtorek

900 - 1900

Środa

900 - 1500

Czwartek

900 - 1900

Piątek

900 - 1900

Sobota

900 - 1500

Back to top